Невероятни кътчета в България 2-ра част

Връх Снежанка – перлата на Пампорово, легендарните Орфееви скали

Красивият връх Снежанка е разположен на 15 км от китния Смолян, а известният и обичан от всеки българин курорт Пампорово е разположен в самото подножие. От кулата тук, която е изживяване, което се помни за цял живот, се вижда толкова много родна красота, която не може да бъде забравена никога. Вляво от връх Снежанка по малка пътека се стига до историческите и забулени в тайна и мистика Орфееви скали, а след това – до чистите като планински очи Смолянски езера.

Невероятна и докосваща дълбоко душата е китната природна картина, която е рисувана сякаш от самия Бог с много българска хубост и естествено планинско богатство на истинско райско кътче. Осем на брой, числото на вечността, са известните Смолянски езера, разположени едно до друго непосредствено между Смолян и легендарните Орфееви скали. Според древното предание, самият Орфей точно тук, сред красотата на природата, е намирал вдъхновение за своите неземни песни, родени от големия му талант. Точно тук гениалният тракиец свирел на своята арфа, която слушала с трепет сърцето му, а тази вълшебна музика се леела като море надлъж и шир из целите Родопи.

Наблизо, до самото село Момчиловци, е чудотворното аязмо, в боровата гора в самото подножие на връх Свети Илия. Изцерителната му сила е най-мощна в самата нощ срещу Гергьовден. Според древно поверие, тази чудотворна гергьовденска вода лекува през цялата година различни болести, пази от уроки и помага и при безплодие.

Еко пътека Невястата – красивият и обичан символ на Смолян

На самия път между Смолян – Пампорово се намира екопътека “Невястата”, а началото й е самата арка, която е разполжена на портата за светата обител “Свети Пантелеймон”. Чутовната скала Невястата е считана за свято място за всички смолянци.

От извисяващия се на 750 м връх на тази обвита в святост скала, през стръмната пропаст, е построена специална площадка за алпийски тролей. Тук е положена и възпоменателната плоча в памет на легендарния алпинист Христо Христов, първият българин, изкачил Еверест, но платил за това със своя живот…

Смолян Пампорово

За скалата “Невястата” има много легенди. Може би най-популярната от тях е за красива девойка, която била харесана от османски владетел за жена. Тя приела да се омъжи, но казала, че ще стори това само ако преди сватбата си види за последно своето родно място. Но щом стигнала високата скала, се хвърлила оттам. От тогава до днес тази извисена и горда скала носи символното име Невястата.

Според друго предание, през вековете на робство, при жестокото потурчване на село Райково, чета със смели и юначни войводи се били с турците и ги избили до един. Но кръвожадна потеря тръгнала по следите им и щом стигнали скалата, видели майка с пеленачето си под нея. Тъй като не издала комитите, жестоките башибозуци посекли и нея, и детето, а скалата се обагрила с невинната им кръв.

Има и друг вариант, според който при нахлуването си, османците посекли и българската майка, и детето, тъй като не им издала къде е тайният вход за легендарната крепост Аетос, която се намира непосредствено до скалата и където загинали много турци при нейното превземане. Така храбрата и горда българка платила за смелостта си с живота си и този на своята рожба…

4 звезден хотел в Слънчев Бряг