Кътчета в България, които трябва да видите

Екопътеката Каньонът на водопадите до красивия Смолян

Това е една от най-хубавите родни екопътеки, които никога няма да забравите, щом я видите. До нея се стига по пътя от Смолян за село Мугла. Маршрутът е: до изоставената автобаза, след това отбивката вдясно, където се вижда указателна табела. След не повече от стотина метра се стига до приятно заведение, с удобен паркинг за автомобилите или пък можете да продължите до вила Галина.

Тази красива пътека е с отлична маркировка и се вие живописно по самото продължение на пленителния каньон в резервата “Сосковчето”. Тя започва от стар древен римски мост и продължава нагоре през гората, като няколко мостчета от дърво я кръстосват вляво и вдясно на самата Еленска река. По нейното протежение могат да се видят неописуемо красиви водопади, които са цели четиридесет и шест на брой, а най-красивите и големи сред тях са пет на брой.

Първи сред тях е водопадът със символното име Орфей, който е с височина цели шестдесет и осем метра. Обособени са удобни местенца за почивка на няколко места, можете да отдъхнете сред съвършената красота на природата на специално построени и няколко панорамни площадки. Това място е най-удачно да видите в самото начало на лятото, тъй като тогава реката е пълноводна, а зеленината – изобилна и особено привлекателна. Цялата екопътека прави пълен кръг и така се връща в своята изходна точка, затова естествено и особено приятно ще се върнете обратно. Пътят се изминава за четири часа спокойно ходене.

Легендарният и реален Дяволски мост (Шейтан кюприя)

Ардино – село Дядовци. На десет километра от град Ардино и на четири километра от село Гълъбово се намира това магнетично и необяснимо красиво кътче от България.
Тъй като такава хубост не сте виждали, отделете си поне три часа за пътуване и разглеждане.

Дяволски мост

Дяволският мост е едно от най-впечатляващите и забележителни места по маршрута на родните ни планински съкровища. Не зная дали това се дължи на прекрасните легенди или на самото място, но има нещо особено магнетично и привличащо в него. Усещането е много трудно за обяснение – сякаш с всеки изминат километър някаква притегателна свръхестествена сила ви тегли неумолимо натам. До Дяволския мост се стига пеша или с кола. За тези, които имат време, пътят пеша е по живописна екопътека, минаваща покрай стари къщи, разкриваща уникални родопски гледки към река Арда и великите Родопи.

Пътят е през село Гълъбово, (Баните – Вишнево – Гълъбово). Паркира се в село Гълъбово и от тамошното училище се спускате надолу, откъдето започва екопътеката. Върви се пеша около четири-пет километра, като има изградени беседки и изобилие от изворна планинска вода. Мястото е уникално. Може да се каже, че дори е по-живописно и магнетично от самите български легенди Перперикон и Татул. Щом веднъж видите Дяволския мост, няма да можете да устоите на такова незабравимо предизвикателство.

Въпреки че пътят до него с кола, в сравнение с екопътеката от село Гълъбово, никак не е лек, в момента, в който видите моста, онемявате и хуквате като привлечени от необяснима сила към него. Това е едно истински зареждащо с изобилие от красота и съвършенство райско българско кътче, което ще ви плени и спечели завинаги.

4 звезден хотел в Слънчев Бряг