Невероятни кътчета в България 1-ва част

Кръстова гора – тук чудесата са възможни

Тя е на 40 км от Асеновград и на 6 км от село Борово.Тук се стичат стотици вярващи, тъй като според преданието тук се пази частица от самия кръст на Христос. Многобройни легенди за това свято място разказват за безчет чудеса на изцеление, а хората, живеещи тук, вярват, че точно тук в нощта срещу 14-и септември самият Бог се свързва с хората. Красивият комплекс, наподобяващ истинско райско кътче, започва с храма „Покров на Пресвета Богородица”. До нея има дълга алея, отвеждаща до върха, където е разпложен големият метален кръст. Около нея са строени 12-те параклиса, посветени на апостолите. 

За това свято място е известно едновременно и много, но и твърде малко. Но е факт, че тук има много тайни и стават истински чудеса. Една от най-популярните легенди разказва за дълбоко вярващия Йордан Дрянков, родом от Ковачевица. През една нощ на него му се явил Бог, който му казал, че някога тук, на хълма е имало много красив божи храм, където се е пазел Христовия кръст. Бог поискал от праведния българин да постави на Кръстова гора нов кръст. Йордан разказал своето видение на самия цар Борис ІІІ. Ето така, през 1936 година, с подкрепата на самия български цар, бил положен много голям кръст от метал на най-високото място на Кръстов връх, който е символ на вярата, която има силата да извършва чудеса до днес.

Друго от преданията ни учи, че не бива да планираш предварително кога точно ще дойдеш на Кръстова гора. Това ще се случи тогава, когато Господ реши да стане това.

Караджов камък – врата към света на мъртвите

Богатата фауна на Караджов камък е защитена територия, обитавана от изключително ценни и редки видове като скален орел, сокол скитник, черен щъркел и много други.

Караджов камък – врата към света на мъртвите

Това обвито в тайнственост и мистика място всъщност олицетворява света на мъртвите. Тук в древността са били правени ритуални погребения и дори жертвоприношения. Въпреки това, местните не обичат да разказват за това място, тъй като според тях Караджов камък е лош камък. Тук според легендата, лошата енергия се дълржи на много заровени съкровища. Едно е сигурно – цялата местност тук е била винаги на особена почит от абсолютно всички религии и култури, с които е била населена някога.

Известна е също така легендата за Караджа войвода от станимашкото тогава село Яврово. Според нея силният и юначен войвода бил пазител на българите тук от безбройните набези на турския башибозук, като се криел в малката пещера под Караджов камък. Той особено се разгневил когато башибозуци отвлекли красивата Драгана, след което на върха отсреща се гаврили с нея до смърт. Ето защо връх Драганица днес е лобното място на девойката. Караджа войвода решил да отмъсти. Само след няколко дни разбрал, че жесток башибозук гуляе в близкото село Мостово.

Караджа войвода събрал четата, нападнал и избил 25 от тях. Пощадил живот само на един и го изпратил при самия валия на Пловдив, за да му съобщи, че българите от Станимашко повече няма да търпят всички безчинства. Валията се разгневил и изпратил многоброен аскер. След неравен бой при скалата, турците избили цялата чета, убили и смелия Караджа войвода. Оттогава камъкът носи неговото име.

4 звезден хотел в Слънчев Бряг